اگردک

نمیدانم شیرینی است یا کیک یا نون...یک چیزی بین همه ی این ها،هیچ کدام وهمه اش...یک نوع شیرینی نجف ابادی است(نجف آباد اصفهان)شاید جاهای دیگر هم داشته باشند ولی من نه شنیده ام ونه خورده ام .توی نجف آباد از خیلی خیلی سال پیش تا همین الان رسم است که برای مراسم های عروس وداماد می برند یعنی خانه ی عروس درست می کنند به بهانه های مختلف برای خانواده ی داماد می برند بعد خانواده ی داماد درست می کنند برای خانواده ی عروس می برند..خلاصه هرچی رسم ورسوم هست واجرا می شود و هرچیز ببرند وبیاورند یک سینی اگردک هم کنارش است..شاید جاهای دیگر هم داشته باشند..نمی دانم...اصفهان که ندارد...اسمش اگردک است...گردک...با یک ا (کسره )اولش این که چرا اسمش این است نمی دانم...شاید بخاطر این که در دستور ش هست که خمیر گرد درآورده بشه یعنی گرد گردهای کوچولو کوچولو...البته نه خیلی کوچولو!..خوشمزه است.. ما که  همه مان خیلی دوست داریم..بخصوص برای صبحانه

درست کردن این شیرینی یکی از سرگرمی های دوست داشتنی وپرخاطره ما از بچگی تا الان بوده...مامانجان بانی اصلیش است از قدیم الایام رسم داشت که درست کند...این سال ها که مریض شده کمتر درست می کند اما از خیرش نمی تواند بگذرد...خانه ی هر شش تا بچه اش می رود ویکی یکی برای همه شان درست می کند...البته خودش هیچ کاری نمی کند خودش اوستا است:)...جمعه نوبت ما بود...رفتیم باغ با عمه وعمو درست کردیم ،جالب بود ،خوش گذشت وضمنا اولین باری بود که مردها در درست کردن این شیرینی کمک می کردن..

اول توی یک ظرف بزرگی تشتی چیزی شیر میریزیم 8تالیوان(معمولا بخاطر زحمت وریخت وپاشی که دارد مقدار زیاد درست می کنند تا مدت زیادی داشته باشند و هم اینکه چون قبلنا یعنی بچگی ها وجوونی های مامانجان خانمهای چندتا خانواده با هم جمع می شدند ودرست می کردند زیاد درست می کردندو بعد تقسیم می کردند دیگه ماهم همچنان به همون روش عمل میکنیم چون مامانجان اوستاسس..)بعد 6تا تخم مرغ را می زنیم وبه شیر اضافه می کنیم بعد زعفرون میریزیم روی شیروتخم مرغ که زرد بشه  بعد شکر را اضافه می کنیم حدود یک کیلو تا یک کیلو ونیم یا بیشتر! شکر بستگی به ذائقه وسلیقه ی خودتان دارد.مامانجان اینا توی اینقدر مواد یک کیلو ونیم شکر ریختند به نظر بعضی ها خوب بود به نظر بعضی ها شیرین تر بود بهتر بود... بعد کمی اب اضافه می کنیم نمیدونم چقد ریختند شیر کتری را باز کردند روش(4تا لیوان حدودا) اینها رامخلوط میکنیم بعد خمیر ترش (یک چونه ی نونوایی )هم میریزیم توش وهم می زنیم  که حل بشه بعد آرد (سه کیلو)وبکینگ پودر را ارام ارام الک می کنیم وخمیر آماده می شود...یک ساعت ونیم دوساعت می گذاریم خمیر بماند..

بعد چونه های بزرگ درست می کنیم

 

 

بعد چونه ها را پهن میکنیم وبرش می زنیم یا با یک چیز گرد مثل لیوان گرد گرد از خمیر درمیاریم

 

 

اینم مامانجان اوستا در حال کار..اگر بفهمه من بدون چادر عکسشو گذاشتم اینجا سبیل منو وشما وپرشین بلاگ وهرچی وبلاگ دار و وبلاگ خونه را دود میده بغرعان!

 

 

می توانید روی خمیر را تزئین کنید و عکس گل وبوته هم دربیارید بستگی به حوصله وسلیقه تان دارد..من که میگم وقتتون را تلف اینکار نکنید چون پیدا نمیشه...

 

 

بعد میبرید سرخ می کنید..البته همون موقع که یک عده دارند خمیرها را صاف می کنند وخیرسرشون تزئین می کنند یک عده هم دارند سرخ می کنند..یک عده هم تند تند و داغ داغ بر میدارند ومی خورند!......(مردان غیورمان را می بینید..به به(بابا وعموی من) آتیششون هم خیلی تندبود...یک مقدار همچین قابل توجهش را هم زحمت کشیدن سوزوزندن..)

 

 

اینم یک نیروی سرخ کردنی دیگر...عمه...فقط جیغ میزد وبه کار ما که خمیر پهن می کردیم وتزئین می کردیم ایراد می گرفت بی تربیت...

 

 

وبالاخره:

 

 

شاید بی نظم به نظر برسد اما اینها اشکال کارشده وهنری هستند...مثلا این به قول سازنده اش (دختر عمه)یک اژدهاست که دارد از بالای کوه به پایین نگاه میکند!!...

 

 

دیگه همین دیگه بفرمائید اگردک:

 

/ 8 نظر / 198 بازدید
انار

چه جوري بفرماييم [نیشخند]

انار

همگي خسته نباشيد و دستتون درد نكنه از جمله خانم عكاس باشي[مغرور] سهم ما چي ميشه [متفکر]بالاخره ما هم داشتيم تشويق ميكرديم

فاطمه

ای جااااااااااااااااانم چه با حاله [قلب] خدایی خیلی خوشم اومد . مرسی خانومه آشپز [چشمک] شکر نمیخواد ؟ تموم لطفش به دسته جمعی درست کردنش ِ و خاطره سازش میکنه [قلب]

خورشید

الان بابا و عمو دارن رو اتیش سرخ میکنن عایا ؟ خو بعله دیگه کار سخته رو دادید به اون ها بعد توقع دارید نسوزونن !

خورشید

خب حضرت عباسی یکم دقیق تر بهشون شکل میدادین . اژدهایی که داره به پایین نگاه میکنه دیگه چیه اخه

فاطمه

حالا یه 1 کیلو برام بفرست به خاطر دقتم میگما[نیشخند] اگر بهم جایزه بدی بیشتر میتونم دقت کنم [خنده]

فاطمه

نوش جونت عزیزم از طرف من دو تا پشت هم بنداز بالا:))[چشمک]

مهدي

ايول اگردك گرچه من زياد دوست ندارم ولي اين دوستتون عاشق اين اگردك شده هروقت كه توي خونواده ما درست ميكنند واسه ماهم ميزارند اما اوليش و كه من بخورم ديگه به دوميش وصال نميده يهو همش غيب ميشه راستي شما كماج درست نكرديد؟ من كه ميميرم واسه كماج!